Retrospectives in Olypmische Spelen thema

Retrospectives in Olypmische Spelen thema

We kunnen allemaal wel eens wat nieuwe inspiratie gebruiken om de retrospective leuk en interessant te houden. Door een nieuwe retro vorm met andere vragen komt er ook andere en nieuwe informatie naar boven, waar je als team weer je voordeel mee kunt doen.  In deze blog geef ik een aantal ideeën voor een retrospective met je team in het actuele thema van de Olympische Spelen.

Olympische Retrospectives

Olympische symbolen

De symbolen van de Olympische Spelen zijn uitermate geschikt om in de retro te gebruiken. Olympische Vlag: Waarvoor mag de vlag uit? In te vullen als; wat ging goed, waar ben je trots op, wat wil je behouden?

Olympisch Stadion: Welke prestatie kon beter? In te vullen als: Wat ging minder goed, wat kwam met spoed tussendoor, waar wil je mee stoppen?

Olympische Vlam: Wat verbindt ons? Welk doel willen we als team behalen, welke acties nemen we?

Voorbeeld van een retrospective met thema Olympische Spelen. Als tool gebruik ik hier Retrotool.io

Citius, altius, fortius

De officiële slogan van de olympische beweging is “citius, altius, fortius”. Latijn voor “sneller, hoger, sterker”. In de retro kun je deze op de volgende manier gebruiken.

Citius: hoe kunnen we de sprints, ons werk, de manier van werken effectiver maken zodat we sneller kunnen opleveren?

Altius: Hoe kunnen we verbeteren zodat onze opleveringen van een hoger niveau zijn?

Fortius: Welke acties kunnen we nemen zodat we als team sterker worden?

De kleuren van de vlag

De vijf ringen symboliseren ook passie, vertrouwen, overwinning, ethiek en sportiviteit. Deze punten zijn heel geschikt voor een retro met een andere invalshoek. Ga in gesprek met elkaar waar je blij van wordt in je werk, wat je passies zijn en hoe je dat terugvindt in je werk. Vertrouwen is de basis van een goed functionerend team, hoe hoog is het vertrouwen binnen jullie team? Welke overwinningen hebben jullie samen behaald? Hebben jullie als team wel eens gesproken over ethiek, wat zijn de normen en waarden waar jullie naar handelen? En sportiviteit kan ook vertaald worden naar activiteiten met je team bijvoorbeeld een potje Among Us spelen samen.

Toevalligerwijs komen de 6 kleuren (inclusief de witte achtergrond) van de vlag precies overeen met de 6 denkhoeden van de Bono. Is er een specifiek vraagstuk of probleem waar je team mee zit? Vraag elk teamlid het vraagstuk te benaderen vanuit een specifieke kleur. Blauw: Regie, Zwart: Negativiteit, Rood: Emotie, Geel: Positiviteit, Groen: Creativiteit, Wit: Objectiviteit.

https://www.youtube.com/embed/Q7HvVtLt2Jo?iv_load_policy=3&rel=1

Medailles uitdelen

Natuurlijk is voor elke deelnemer aan de Olympische Spelen het doel om zo goed mogelijk te presteren. Een medaille is de kroon op het werk. Welk teamlid wil jij een medaille geven en waarom? De ontvanger van de medaille mag reageren en de volgende medaille uitdelen.

Heb jij nog leuke suggesties voor de retrospective in Olympische Spelen of ander thema? Deel ze in de reacties hieronder.

Uitgelicht