Women in data

In deze blog vertel ik je over mijn ervaring als Business Intelligence Analist en wat het voor mij betekent om een vrouw in de datawereld te zijn.

“Business Intelligence.. Werk je voor de AIVD?!”

“Wat doe je dan precies met data?”

Het geeft me een voldaan gevoel als ik een dashboard heb gebouwd waar de gebruiker enthousiast over is. Soms geef ik nieuwe inzichten die iemand eerder niet kon krijgen of zorg ik ervoor dat dagelijks werk met een rapport makkelijker gemaakt wordt. Mijn uitdaging haal ik uit het leren kennen van nieuwe omgevingen, tools en features. Zo heb ik dit jaar een dashboard gebouwd in Cognos met behulp van een Datamodule, een certificaat in Power BI gehaald en met Pyramid Analytics gewerkt.  

Een andere opmerking die wordt gemaakt is “Een vrouw in data, dat hoor je niet vaak”. Geen gekke opmerking aangezien het maximale percentage vrouwen wat ik ben tegengekomen op een BI-afdeling 25% is. Waarvan geen enkele vrouwelijke manager. Ik merkte dat ik een rolmodel zocht, een vrouw die het ver had geschopt en waarvan ik kon leren. Daarom ging ik opzoek naar inspiratie op andere plekken dan de werkvloer, zoals LinkedIn en conferenties.

Een voorbeeld van een conferentie is de Women in Data conferentie, hier ben ik een paar keer bij aanwezig geweest en is 99% van de deelnemers vrouw. Een nieuwe ervaring die aan het begin nog wat onwennig voelde, ik was namelijk niet gewend om met zoveel vrouwen over data te kunnen praten. De dag was volgepland met presentaties van vrouwen die in de data sector werkten, met als doel anderen te inspireren. Van een bestuursfunctie tot aan medisch onderzoek en kinderen motiveren voor de data sector, alles kwam langs. Die middag konden we vragen stellen aan elkaar, advies geven over hoe om te gaan met bepaalde situaties en elkaar inspireren om het beste uit jezelf te halen. Advies over combineren van werk en kinderen, niet voor vol aangezien worden, maar ook het gebruiken van je vrouwelijkheid in je voordeel, hoe je naar de top kan komen.

Een jaar later merk ik dat ik de tips en informatie die zij hebben gegeven gebruik om mezelf te motiveren. Ik zie hen als een rolmodel waar ik tegenop kan kijken, ze laten zien wat er mogelijk is en wat ik kan bereiken. Ik herken mezelf in hen waardoor ik groter durf te dromen dan daarvoor.  

Ik kan iedereen aanraden om zijn passie te volgen en opzoek te gaan naar een rolmodel waar je een voorbeeld aan kan nemen

Als ik op een verjaardag vertel wat ik voor werk doe zijn dit reacties die ik vaak hoor. Overigens werk ik niet voor de AIVD, maar zit ik de hele dag met m’n neus in data. Het klinkt een stuk minder spannend, ik vang geen boeven en ontwikkel ook geen James Bond- gadgets, maar toch heb ik het gevoel een verschil te kunnen maken binnen een bedrijf met wat ik doe. Met BI zorg ik dat de gebruiker inzicht heeft in zijn werk, kan een teamleider/manager zien hoe het gaat met zijn collega’s en kan een bestuurslid sturingsinformatie opvragen.

Onder andere deze conferentie heeft ervoor gezorgd dat ik dit jaar de stap naar Conspect heb gemaakt, opzoek naar meer uitdaging en goede ontwikkelingsmogelijkheden. Ik werd met open armen ontvangen en ben opgenomen in de Conspect familie. Als je denkt dat dezelfde stap iets voor jou is, of hierover twijfelt, stuur me dan een berichtje. Ik vertel je graag alles over mijn reis en ervaringen.

Uitgelicht

Joerie: SME Data Engineering & Reports

De interessante gesprekken met de business voeren is wat mij zeer boeit. Helemaal als ik de klant daardoor goed kan helpen om te sturen op hun bedrijfsproces door middel van het creëren van de juiste inzichten. Het BI werkveld is dynamisch, vol in ontwikkeling en kan ook weer totaal verschillen per organisatie. Als BI consultant sta ik dicht bij de bedrijfsvoering van de klant, gaaf!

Lees meer »

Energie

Netwerkbedrijf Juva gaat de uitdaging aan om de huidige energievoorziening om te vormen naar een duurzaam energiesysteem. Conspect helpt Juva aan extra ICT-specialisten. “Ze snappen

Lees meer »