Verslag Power BI Gebruikersdagen 2025

Afgelopen zaterdag (08-03-2025) bezochten wij (Martijn, Nico, Pim, Stefan en Kevin) de Power BI Gebruikersdag 2025, een dag vol inspirerende sessies, boeiende inzichten en waardevolle discussies over de nieuwste ontwikkelingen in Power BI en Microsoft Fabric.

De Nederlandse Power BI gebruikersgroep is een van de grootste gebruikersgroepen en het jaarlijkse evenement eveneens, in 2025 waren er meer dan 1.500+ bezoekers op de Community Saturday!

Het evenement was dit jaar weer uitstekend georganiseerd, en een perfect moment om contact te leggen met mede Power BI en Fabric ontwikkelaars en gebruikers om ervaringen uit te wisselen. Met 42 sprekers verspreid over 4 sessies is er ruime keuze in onderwerpen, van data governance tot het gebruik van GIT.

Keynote: Power BI – Shaping the Future of Data Analytics

De dag begon met een krachtige keynote van Microsoft waarin werd stilgestaan bij de toekomst van Power BI en de rol die het speelt in data-analyse. Hoewel sommige onthullingen nog onder embargo vielen tot de aankomende Fabric-conventie (FabCon), kregen we al een klein voorproefje van spannende nieuwe functionaliteiten.

Een van de meest veelbelovende ontwikkelingen is de write-back functionaliteit. Hierdoor kunnen eindgebruikers binnen rapportages vaste bedragen en budgetten aanpassen en toevoegen, zonder afhankelijk te zijn van IT. De reporting engineer kan met Python-code de business rules vastleggen, terwijl de business zelf data kan beheren. Dit betekent een stap vooruit in flexibiliteit en self-service mogelijkheden. Dit biedt naar mijn idee wel wat gevaar i.c.m. self-service BI en het principe van één versie van de waarheid als eindgebruikers zelf waarden aan hun rapportages toe kunnen voegen. Verder was een andere aankondiging dat de performance van Powerbi eindelijk flink verbetert gaat worden in de laatste update. Er werd 30% betere performance in use-cases op dezelfde machine getoond.

Daarnaast werd er stilgestaan bij de 10e verjaardag van Power BI. Met screenshots van de User Interface van 10 jaar geleden en kregen we een overzicht van hoe de tool zich in de afgelopen jaren heeft ontwikkeld en welke mijlpalen zijn behaald.

Power BI Capacity Unleashed! Information, Insights & Best Practices

De tweede sessie draaide om Power BI Capacities. Hoewel ik een diep technische presentatie had verwacht, bleek de inhoud toegankelijk en business gericht.

Een belangrijk inzicht was dat premium capacities niet langer kunnen worden aangeschaft als Office-licentie. Daarentegen biedt Fabric wél de mogelijkheid tot pauzeren, aangezien het nu een Azure-licentie is. Toch blijft dit prijzig.

Er werd dieper ingegaan op de verschillende licenties en capaciteiten. Zo kun je capaciteit reserveren voor een jaar, waarna je de optie hebt om te pauzeren. Fabric heeft een DWH-licentie, terwijl embedded alleen voor Power BI-onderdelen beschikbaar is. Prijzen en mogelijkheden variëren, van instapembedded (706 euro per maand) tot datawarehousing (tussen de 183 en 308 euro per maand). De keuze tussen ‘pay per user’ en ‘pay per usage’ werd uitvoerig besproken, evenals de rol van Capacity Units (CU) in het verwerken van queries en taken.

Concepten als bursting, smoothing en carry forward kwamen aan bod, en er werd ingegaan op hoe je de juiste capaciteit kiest, waarbij de afweging tussen verbruik en gebruikers cruciaal is.

Verder werd er erg ingegaan op het belang van efficiënt omgaan met je compute units, er werden voorbeelden gegeven van klanten welke nog excel met 10 matrix tabellen als brondata hadden.
De maximale compute units van de capacity werd hier onnodig snel door verbruikt.
Dit heeft tot gevolg dat je 2x zoveel gaat betalen per maand voor je capacity dus dat het van belang is verantwoordelijk om te gaan met je data.

Tot slot werd het belang van workspace monitoring benadrukt.

Samenwerken in Power BI met Git en Deployment Pipelines

De derde sessie ging in op samenwerking en versiebeheer binnen Power BI, een onderwerp dat nog volop in ontwikkeling is.

Er werden drie methoden besproken om versiebeheer te implementeren:

  1. Alleen het semantische model vastleggen.
  2. Alleen het rapport vastleggen (wat niet ideaal is vanwege mogelijke merge-conflicten bij visuele aanpassingen).
  3. Zowel het semantische model als het rapport vastleggen.

Welke methode het beste is, hangt sterk af van de specifieke use case. Veel versiebeheerfunctionaliteiten binnen Power BI bevinden zich nog in de bètafase, wat betekent dat er in de toekomst nog verbeteringen verwacht kunnen worden.

Dodging DAX

De laatste sessie van de dag had een luchtige en humoristische insteek, maar bevatte ook een belangrijke boodschap: een goed dimensioneel model is essentieel om ingewikkelde DAX-measures te vermijden.

We kregen een praktijkvoorbeeld te zien van een datamodel zonder datumdimensie, waarin complexe DAX-formules werden gebruikt om management- en financiële vragen te beantwoorden. De spreker toonde aan dat een goed opgezet sterschema (met een datumdimensie) veel problemen voorkomt en een positieve invloed heeft op de performance en complexiteit op lange termijn.

Conclusie
De Power BI Gebruikersdag 2025 was wederom een inspirerende en waardevolle ervaring. Met interessante keynotes, diepgaande sessies en volop netwerkmogelijkheden was het een dag vol nieuwe inzichten en praktische tips. De toekomst van Power BI ziet er veelbelovend uit, met verbeterde performance en nieuwe functionaliteiten.

Naast alle inhoudelijke sessies was het ook een gezellige dag waarin we ervaringen hebben uitgewisseld met vakgenoten en zelfs een fatbike wisten te winnen! Al met al kijken we terug op een geslaagde editie en kijken we uit naar de volgende Power BI Gebruikersdag! 🚀

Picture of Martijn van Dongen

Martijn van Dongen

Consultant bij Conspect

Uitgelicht

klantcase Philadelphia

Hoe een landelijke zorginstelling werkt aan een effectieve informatievoorziening Werkt u binnen uw zorgorganisatie ook met zelforganiserende teams? Dan zult u erkennen dat dit meer

Lees meer »