Carrière overstap van Oracle naar Outsystems, doen of niet doen?

Ik ben momenteel werkzaam als OutSystems-ontwikkelaar, maar daarvoor was ik jarenlang een Oracle-ontwikkelaar. Graag deel ik mijn ervaringen met jullie en beschrijf ik de verschillen en overeenkomsten die ik tegenkwam. Een opvallende gelijkenis is de kleur: van rood op wit naar rood op wit.

Jarenlang heb ik met veel plezier gewerkt als Oracle-ontwikkelaar met Forms, Reports en Designer. Het puzzelen zat mij in het bloed en ik genoot van de prettige sfeer tussen de ontwikkelaars, gebruikers en andere betrokkenen. Met behulp van de betrouwbare Oracle-tools wisten we functionele en technische vraagstukken om te zetten in goed werkende en stabiele resultaten.

Toen ik overstapte naar OutSystems, was ik eerst wat achterdochtig. Zijn deze tools echt zo goed? En blijven er nog wel genoeg uitdagingen over voor de ontwikkelaar als er low-code gebruikt wordt?

Het eerste wat mij opviel, was dat het genereren van schermen gewoon terugkwam. Ook de mensen, analyses en communicatie voor wie de applicaties gemaakt werden, bleven hetzelfde. Bovendien zijn de OutSystems-ontwikkelaars net zo gezellig, creatief, professioneel en hardwerkend als de Oracle-ontwikkelaars waren.

Mijn manager bij Conspect, Robin van der Beek, met jarenlange ervaring met Oracle-ontwikkelaars, kan bevestigen dat de mindset van beide ontwikkelaars veel gelijkenissen vertoont. Het bezit van zowel functionele als technische kwaliteiten is onmisbaar. De overeenkomst in ervaring van deze ontwikkelaars zit ook in het ontwikkelproces, werken met de OTAP-straat en met een volwassen tool. Dit heb je nodig om optimaal met low-code te werken. Een voordeel van OutSystems is dat je heel snel een mooie proof of concept kunt maken om aan de gebruikers te laten zien. Bovendien is er de Nextstep-community waar je direct de sfeer kunt proeven die Robin omschrijft als snel, jeugdig, enthousiast, energiek en dynamisch.

Welke andere zaken vielen mij op, die volgens mij direct herkenbaar zijn voor andere Oracle-ontwikkelaars die Outsystems ontdekken?

  • Het debuggen in OutSystems is fantastisch! Het werkt heel gemakkelijk, overzichtelijk en compleet.
  • Het wijzigen van de naam van een module, parameter, variabele, enzovoort is als toveren. Alles wordt in één keer gewijzigd!
  • Het versiebeheer is ook ideaal. Je kunt gemakkelijk teruggaan naar een eerdere versie. Dit is erg behulpzaam tijdens het ontwikkelen.
  • Een opvallend verschil, waarover veel verbaasde reacties en gezichten van ervaren Oracle-ontwikkelaars, is dat de waarde van een gegeven van het datatype “number” of “date” nooit leeg kan zijn. Geen NULL? Echt niet? Nee, echt niet! Dit blijft erg omslachtig.
  • Het zorgen voor goede prestaties blijft een belangrijk aandachtspunt, waarbij ervaring met SQL goed van pas komt. De “Aggregates” van Outsystems zijn hierbij een handige low-code SQL-creatiefunctie. Het SQL-denken is hierbij enorm waardevol.
  • Als je gebruik blijft maken van de Oracle Database, dan mis je bij analyses de koppeling met de Outsystems-objecten. Dit is jammer, maar door creatief denken kun je wel oplossingen vinden.
  • Voor specifieke situaties heeft Outsystems ook “Advanced SQL”, waarmee direct op Oracle Databases gewerkt kan worden. De mogelijkheden zijn echter wel beperkt, zoals het gebruik van procedures met meerdere output parameters. Maar met wat inventiviteit, eventueel ideeën uit de Outsystems community kun je eruit komen.
  • Wat voor mij ook nieuw was, zijn de mooie ontwerpen van de UX-designer. Deze sluiten beter aan bij het gebruik en gevoel van de gebruikers. Dit geeft echt een meerwaarde! De looks zijn letterlijk om door een rood OutSystems ringetje te halen. 

Een ander groot voordeel voor mij is dat er naast de low-code nog steeds behoefte is aan specifieke functionaliteiten binnen de business. Functionaliteiten die veel meerwaarde hebben voor de gebruikers, en voor ontwikkelaars een leuke en uitdagende puzzel zijn om te maken. Dit maakt mijn werk het allerleukste.

Dus mijn antwoord op de vraag of de tools van OutSystems echt zo goed zijn? Ja. Ze zijn echt fantastisch, mooi en plezierig om mee te werken.

Uitgelicht

klantcase Philadelphia

Hoe een landelijke zorginstelling werkt aan een effectieve informatievoorziening Werkt u binnen uw zorgorganisatie ook met zelforganiserende teams? Dan zult u erkennen dat dit meer

Lees meer »

Retail

Doormiddel van het inzichtelijk maken van datavraagstukken en het inzetten van BI-oplossingen helpen wij klanten in de retail actuele informatie uit de data te halen.

Lees meer »