Duik in het Leven van een Outsystems Developer. Een Dagboek van een OS Developer

Welkom, mede-IT’er of misschien helemaal geen IT’er! Wat geweldig dat je de tijd neemt om samen met mij een kijkje te nemen in het dynamische en uitdagende leven van een Outsystems (een low-code ontwikkelplatform) Developer. Voor het gemak zal ik Outsystems Developer vanaf nu afkorten tot OS Developer.

Mijn naam is Hamudi en ik ben een OS Developer bij Conspect. Vanuit Conspect werk ik bij diverse klanten die onze  expertise nodig hebben. Momenteel werk ik voor PGGM, een organisatie die de pensioenen van verschillende pensioenfondsen beheert. Je vraagt je misschien af: wat doe ik daar als OS Developer? Hoe ziet mijn dagelijkse routine eruit? Laten we dat eens verkennen.

Sprintwisseldag

Maandagochtend, 07:00 uur. De vroege vogels vangen de worm, toch? Ik arriveer op kantoor om de spits te vermijden en begin mijn dag met een gezellige babbel over het weekend met de collega’s die er al zijn. De rust van het kantoor op dit vroege uur geeft me de kans om mijn gedachten op een rijtje te zetten en de taken van de dag door te nemen.

Langzaam stroomt de rest van het team binnen. Ons team bestaat uit 18 mensen met verschillende expertises: developers, een tester, .NET-ontwikkelaars, een architect en business-analisten. Om 09:00 uur begint onze daily stand-up. Samen bekijken we het scrumboard met daarop de “user stories” – korte, eenvoudige beschrijvingen van functionaliteiten die ontwikkeld moeten worden. Op sprintwisseldagen zijn de meeste taken al afgerond. We bespreken eventuele openstaande taken en verdelen de laatste loodjes.

Na een gezellige lunch in de kantine beginnen we aan de retrospective. We reflecteren op de afgelopen twee weken: wat ging goed en wat kan beter? Vervolgens starten we met de sprintplanning, waarin we bepalen wat we de komende twee weken gaan doen. Het werk wordt verdeeld en we zijn klaar voor een nieuwe sprint.

Thuiswerkdag

Dinsdagochtend, vandaag werk ik vanuit huis. Een user story staat op mijn naam. Eerst lees ik deze zorgvuldig door om te begrijpen wat er precies gebouwd moet worden. Soms overleg ik met een teamgenoot om te bevestigen dat ik op de juiste weg zit. Daarna open ik Service Studio, het programma waarin wij OS Developers bouwen.

Tijdens het bouwen voer ik tests uit om te controleren of alles werkt zoals bedoeld. Regelmatig belt een teamgenoot met een vraag over een ander onderwerp. Het kan soms schakelen zijn tussen verschillende taken, maar als developer is flexibiliteit cruciaal. Als mijn tests slagen, bied ik mijn werk ter review aan een mede-developer en rond ik de randzaken van mijn user story af.

Afwisselende werkdagen

Geen dag is hetzelfde. De ene dag ben ik volledig bezig met bouwen, terwijl ik de andere dag help met testen of het reviewen van een story van een teamgenoot. Deze variatie zorgt ervoor dat het werk boeiend blijft. Eens in de maand ga ik met mijn Outsystems-collega’s van Conspect naar ons kantoor in Almere. Dan werken we vanaf kantoor samen en eindigen we de dag met een borrel.

Fun Beyond Work

Naast het harde werken zorgen de uitjes vanuit Conspect voor een goede balans. Wintersport, trips naar de Ardennen, outdoordagen met partners, padellen, en gezellige game-avonden op kantoor – het zijn deze activiteiten die de fun factor van het werken hooghouden.

Ik kan met overtuiging zeggen dat het leven van een developer niet alleen uitdagend en afwisselend is, maar ook ontzettend leuk. Hopelijk heb ik je een goed beeld gegeven van mijn dagelijkse leven als OS Developer bij Conspect!

Uitgelicht

Joerie: SME Data Engineering & Reports

De interessante gesprekken met de business voeren is wat mij zeer boeit. Helemaal als ik de klant daardoor goed kan helpen om te sturen op hun bedrijfsproces door middel van het creëren van de juiste inzichten. Het BI werkveld is dynamisch, vol in ontwikkeling en kan ook weer totaal verschillen per organisatie. Als BI consultant sta ik dicht bij de bedrijfsvoering van de klant, gaaf!

Lees meer »